Att tidigt äta jordnötter minskar risk för allergi

Att tidigt och regelbundet ge barn jordnötter tycks vara det bästa sättet för att undvika jordnötsallergi enligt forskning.


Tidig och regelbunden konsumtion av jordnötter är ett säkert sätt att undvika jordnötsallergi enligt forskning. Foto: Flickr, Rocket ship

Lite jordnötter tidigt gjorde att många barn slapp jordnötsallergi. Foto: Flickr, Rocket ship

Föräldrar har under många år rekommenderats att undvika jordnötter till barn som har en ökad risk för allergi.

Men i en ny forskning kan man nu se att det istället går att minska risken för att jordnötsallergi genom att tidigt introducera just jordnötter.

I studien följdes 640 barn från ett års ålder, med tendens för jordnötsallergi då de tidigt haft eksem eller äggallergi.

Av de barn som regelbundet åt jordnötter blev mindre än en procent allergiska. Men bland de barn som fick rådet att undvika jordnötter blev 17 procent allergiska mot jordnötter.

Studien, som är gjord vid King´s College i London, publiceras i dag i vetenskapstidningen New England Journal of Medicine.

Svenska Livsmedelsverket rekommendera idag att alla barn under ett år ska introduceras till jordnötter. Däremot är det viktigt att nötterna är hackade eller malda så att dem inte fastnar i halsen.

Den nya studien kan dock komma att ändra de svenska råden ytterligare.

Samma tendenser kan ses vid glutenintolerans
  • När och hur gluten introduceras för barn har också en stor påverkan för risken för glutenintolerans.
  • Enligt Livsmedelsverket är risken att utveckla glutenintolernas lägre hos de barn som långsamt vänjs vid gluten när de fortfarande ammas.
  • Den nya hälsotrenden att undvika gluten kan därför vara skadligt, men även göra det svårare för läkare att upptäcka glutenintolerans då det krävs ett längre intag av gluten för att ställa diagnos. Läs mer i artikeln ”Nya trenden att äta glutenfritt ger ingen hälsovinst”.

chat
expand_more

Behöver du hjälp att hitta information?

clear