✕ Stäng

Symptom på matallergi

Symptom på matallergi kan vara lindriga men kan också ha en livshotande effekt.

Emilie Karlson, redaktör på Healthcare Media
Granskad av Annika Sörensen, leg läkare, specialist i allmänmedicin
Senast uppdaterad 16 november 2016

MatallergiDe vanligaste matallergierna är mot ägg, komjölk, nötter, jordgubbar, baljväxter (sojabönor, ärtor och jordnötter), fisk, skaldjur och sädesslag (vete, råg, korn och havre). Beroende på hur allergisk du är och mot vad så ger det olika symptom. Både lindriga och allvarliga.

En livsfarlig reaktion kan vara att halsen svullnar upp vilket kan stoppa andningen. En annan livsfarlig reaktion är allergisk chock, anafylaxi, då det påverkar andningsorganen och hjärtfunktionen

Vanliga symptom vid matallergier är:
  • Svullnad och klåda i mun och på läppar
  • Täppt näsa
  • Snuva
  • Astma
  • Kräkningar
  • Diarré
  • Magkramp
  • Eksem
  • Kliande utslag
  • Vätskefyllda blåsor
  • Huvudvärk
  • Trötthet
  • Retlighet
  • Anafylaxi – ”chock” vilket är ett väldigt farligt tillstånd.

Symptomen kan komma trots att du bara äter eller dricker en väldigt liten mängd.

Chock – ett livsfarligt tillstånd

Anafylaxi är en allergisk chock. I detta tillstånd får viktiga organ inte tillräckligt med syre och är därför ett livshotande tillstånd.

Får någon en allergisk chock ska du ringa 112. De personer som vet att de har en hög risk för att drabbas av anafylaktisk chock har så kallade adrenalinsprutor på sig eller annan form av medicinering som kan tas vid chock.

Detta händer i kroppen

Vid matallergi reagerar kroppens immunförsvar mot allergenen (livsmedlet) som om det vore farligt. Om du någon gång har ätit detta livsmedel så har kroppen producerat speciella antikroppar som är till för att just attackera denna allergen (livsmedel).

Dessa speciella antikroppar sätter sig i mastceller i kroppen för att vänta och attackera om du skulle äta detta livsmedel igen.
Det finns flest mastceller i näsa, öga, lungor, mage och tarmar.

Om du äter denna allergen igen så attackerar antikropparna. Under attacken så frigörs en substans från mastcellerna som skapar en allergisk reaktion.

Vilka drabbas?

Matallergier är vanligare bland barn än vuxna. Om du har en matallergi har ofta någon i din familj samma matallergi.

De som är allergiska mot annat, exempelvis djurpäls eller pollen, har större risk att även vara allergiska för vissa livsmedel.

Vid misstanke om allergi

Om du tror att du eller ditt barn är allergisk mot något ska du vända dig till en vårdcentral för en enklare utredning. Om ni har allvarliga symptom får ni en remiss till en dietist för detta.

Behandling

Det finns ingen behandling mot matallergi. För att undvika allergiska reaktioner får du helt enkelt undvika det livsmedel du är allergisk mot. Om du har fått i dig livsmedlet och får allergiska reaktioner måste du söka akut vård.

 

Behöver du hjälp med matallergi av en läkare?

Emilie Karlson
redaktör på Healthcare Media
Granskad av Annika Sörensen, leg läkare, specialist i allmänmedicin
Publicerad 3 november 2013, senast uppdaterad 16 november 2016
Källor: 1177 Vårdguiden, Astma- och Allergiförbundet

Senaste Nytt